Make your own Spanish Mayonnaise

Slightly random post, yes.  But I love mayonnaise – especially on chips and burgers – get through jars of the stuff, and have small obsession about making my own.  Tastes sooo much better – eggy and creamy and thanks to my Spanish correspondent, Jose, I have a fantastic easy recipe from Seville, which apparently never curdles. Something new to try?

Mayonnaise Recipe

This is a very easy recipe to make Spanish mayonnaise using garlic and olive oil. The olive oil and garlic give it more flavor. So, if you like it stronger, you can increase the amount of one or other of these ingredients, or on the contrary, you can add less to make it softer. You can also add a little milk to make it even softer.  And if you add a couple of teaspoons of ketchup and a splash of brandy , you get a marie-rose sauce for seafood cocktails.

Ingredients (basic ratios for small pot – multiply amounts for more)

– 1 egg.
– Sunflower oil (300 ml). More oil = sauce thickens.
– A splash of extra virgin olive oil.
– A very small piece of garlic (1 / 4 of a clove)
– A pinch of salt.
– Half a small lemon.

Get a blender, and throw in the ingredients in this order: garlic, egg, salt, oil and the juice of half a lemon.

Put the mixer on at a medium speed. The mixture will gradually rise as it mixes together.  Once it is at the right consistency and has risen enough, the mayonnaise is complete.

So easy.

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Mayonesa:

Es una receta muy fácil de mayonesa a la española (ajo y aceite de oliva). El aceite de oliva y el ajo le dan más sabor. Si nos gusta más fuerte, se puede aumentar la cantidad de uno o de los dos ingredientes, o bien al contrario, pueden suprimirse para hacerla más suave. También se la puede añadir un poco de leche para que sea aún más suave. Añadiéndole un par de cucharaditas de ketchup y un chorrito de brandy la podemos convertir en una salsa rosa para los cócteles de marisco.

Ingredientes:

– 1 huevo.
– Aceite de girasol (300 ml). Más aceite =salsa más espesa.
– Un chorrito de aceite de oliva virgen extra.
– Un trozo muy pequeño de ajo (1/4 parte de un diente)
– Una pizca de sal.
– Medio limón pequeño.

En un vaso de batidora se echan en este orden: el ajo, el huevo, la sal, los aceites y el zumo del medio limón.

Se introduce la batidora en el vaso hasta el fondo y se comienza a batir a velocidad media sin mover la batidora. Poco a poco se va subiendo la batidora a medida que veamos que se hace la emulsión. Una vez que hemos llegado arriba, ya se puede mover con más libertad, hasta que la emulsión esté completa.

Así de fácil.

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6 responses to “Make your own Spanish Mayonnaise

  1. Mmmm mayo makes everything taste soo much nicer! especially on the best burger!

  2. Pingback: Tapas Brindisa, 18-20 Southwark Street, SE1 1TJ « The Happiness Project London

  3. I was expecting to get a mayonnaise type consistency from this and after blending and then whisking for good measure ended up with a flavoured oil. Maybe that’s the way it’s supposed to be but other Spanish Mayonnaise recipes I’ve seen since don’t use such a huge amount of oil.

  4. Sack the last comment, it’s dead nice anyway

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